Рецепти
Плескавици од пилешко месо и од тиквички (хроно)
Плескавиците можат да се приготват и со свинско и говедско мелено месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Исечете го пилешкото месо на мали парчиња и иситнете го во блендер. На малку масло пропржете го ситно исечканиот млад кромид.
- Изрендајте ги тиквичките, посолете ги и оставете ги да стојат околу 15 минути да пуштат сок. Исцедете ги и измешајте ги со пилешкото месо. Додајте ги динстаниот кромид, сечканиот магдонос, зачини по вкус и белката да ја поврзе смесата.
- Обликувајте плескавици и наредете ги на плех покриен со хартија за печење. Прелијте со малку масло и печете во рерна на 200 степени околу 30 минути. Послужете со свеж зеленчук по избор.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во