Рецепти
Подравски шницли
Телешки шницли по бабин рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешки шницли(1 Килограм)
Свинска маст(100 Грама)
Кромид(2 Главици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Бело вино(1 Децилитар)
Доматно пире(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
Слатка павлака(3 Супени лажици)
Леб(2 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Во маста се пропржува кромидот, се додакаат парчињата леб и заедно се пропржуваат.
- Се полива со малку вода и се динста додека не се растопи лебот, односно додека згусне.
- Врз лебот се ставаат шницлите, лук и сол.
- Се додава уште малку вода и се динста додека да омекне месото.
- Тогаш се додава вино измешано со пирето од домати и се остава да проврие.
- Откако сето тоа ќе биде готово, одозгора се прелива со слатка павлака и се посипува со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во