Рецепти
Похувани јаболки со чоколадо
Вкусна и необична ужинка
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Јаболките излупете ги и исечете ги на кругови.
- Јајцате изматете ги со млекото и малку брашно колку да се добие малку погуста смеса од таа за палачинки. Додавајте брашно по потреба.
- Парчињата јаболка извалкајте ги во тестото и пржете ги на загреано масло од двете страни.
- Наредете ги на чинија, наросете шеќер, ванилин шеќер, цимет и рендано чоколадо.
- За преливот од чоколадо: малку млеко измешајте со 1 лажица брашно и жолчка од јајце и гответе ја смесата на пареа со мешање додека не зоврие, а потоа измешајте го иситнетото чоколадо и ванилиниот шеќер. Гответе 1-2 минути, а потоа додајте 50 грама путер, промешајте и прелијте ги јаболките.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во