Рецепти
Полнети компири во рерна
Интересно и вкусно предјадење или вечера од компири во рерна со месо и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Мешано мелено месо(300 Грама)
Доматен сос(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Прво се лупат компирите и се варат 10 минути само колку да омекнат. Се сечат на половина по должина и се издлабуваат со тоа што им се отстранува срцевината.
- Во меѓувреме, меленото месо се пржи со босилек, црн пипер и малку лук на маслиново масло колку да се вцрвени, а потоа се додава томателото и се остава добро да се свари.
- Во друг сад се мешаат павлаката, фета сирењето и малку оригано, сето тоа се меша додека да се добие хомогена смеса.
- Половина од издлабените компири се полнат со смесата од месо, а другата половина со смесата од фета и павлака.
- По полнењето компирите се печат во рерна на 180 степени, околу 30 минути или додека да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во