Рецепти
Полнети лигњи (посно)
Специјалитет од лигњи за љубителите на морската храна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лигњи(20 )
Свеж магдонос(1 Китка)
Лук(1 Чешне)
Презла(4 Супени лажици)
Лимон(1 )
Бело вино(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Исчистените лигњи убаво се мијат и се одделуваат краците кои ситно се сечкаат со магдоност и лукот.
- Се додаваат презли, сол, бибер и многу масло. Сето тоа се пропржува кратко со 1 цело чешне лук и со малку од виното.
- Со оваа смеса се полнат лигњите и секоја се затвара со чепкалка.
- Полнетите лигњи потоа се пропржуваат на масло и при тоа внимателно се вртат.
- Кога ќе поруменат, се посолуваат, се додава бибер, виното и се варат на тивок оган.
- Кога ќе омекнат се посипуваат со многу сечкан магдонос и со сок од 1 лимон. Се печат во рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во