Рецепти
Полнети солени корпички
Декоративно и вкусно јадење за на трпезата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Пченкарно брашно(200 Грама)
Масло(200 Милилитри)
Кисело млеко(500 Грама)
Гриз(2 Супени лажици)
Јајце(2 )
Прашок за печиво(1 )
Газирана вода(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во длабок сад изматете ги јајцата, додајте ги киселото млеко, 200 мл масло, газираната вода, пченкарното брашно, гризот, 200 г бело брашно и печивото.
- Мешајте додека смесата се соедини.
- Калапите за печење мафини премачкајте ги со масло и посипете ги со преостанатото брашно.
- Наполнете ги со смесата и печете ги 30 минути во рерна на 200 степени.
- Печените мафини отсечете ги на површината и издлабете ги малку во внатрешноста за полнење.
- За филот има повеќе варијанти – може да испржите мелено месо со зачини по вкус (смеса како за полнети пиперки) или да ги наполните мафините со мешавина од рендано сирење и краставица, ситно сечкани лук и магдонос, малку мајонез и павлака.
- Така наполнетите мафини преклопете ги со капакот и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во