Рецепти
Полнети солени корпички Ана Ѓорова

Декоративно и вкусно јадење за на трпезата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Кисело млеко(500 Грама)

Гриз(2 Супени лажици)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад изматете ги јајцата, додајте ги киселото млеко, 200 мл масло, газираната вода, пченкарното брашно, гризот, 200 г бело брашно и печивото.
  2. Мешајте додека смесата се соедини.
  3. Калапите за печење мафини премачкајте ги со масло и посипете ги со преостанатото брашно.
  4. Наполнете ги со смесата и печете ги 30 минути во рерна на 200 степени.
  5. Печените мафини отсечете ги на површината и издлабете ги малку во внатрешноста за полнење.
  6. За филот има повеќе варијанти – може да испржите мелено месо со зачини по вкус (смеса како за полнети пиперки) или да ги наполните мафините со мешавина од рендано сирење и краставица, ситно сечкани лук и магдонос, малку мајонез и павлака.
  7. Така наполнетите мафини преклопете ги со капакот и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: