Рецепти
Полнети солени корпички Ана Ѓорова

Декоративно и вкусно јадење за на трпезата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Кисело млеко(500 Грама)

Гриз(2 Супени лажици)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад изматете ги јајцата, додајте ги киселото млеко, 200 мл масло, газираната вода, пченкарното брашно, гризот, 200 г бело брашно и печивото.
  2. Мешајте додека смесата се соедини.
  3. Калапите за печење мафини премачкајте ги со масло и посипете ги со преостанатото брашно.
  4. Наполнете ги со смесата и печете ги 30 минути во рерна на 200 степени.
  5. Печените мафини отсечете ги на површината и издлабете ги малку во внатрешноста за полнење.
  6. За филот има повеќе варијанти – може да испржите мелено месо со зачини по вкус (смеса како за полнети пиперки) или да ги наполните мафините со мешавина од рендано сирење и краставица, ситно сечкани лук и магдонос, малку мајонез и павлака.
  7. Така наполнетите мафини преклопете ги со капакот и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: