Рецепти
Полнети солени корпички Ана Ѓорова

Декоративно и вкусно јадење за на трпезата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Кисело млеко(500 Грама)

Гриз(2 Супени лажици)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад изматете ги јајцата, додајте ги киселото млеко, 200 мл масло, газираната вода, пченкарното брашно, гризот, 200 г бело брашно и печивото.
  2. Мешајте додека смесата се соедини.
  3. Калапите за печење мафини премачкајте ги со масло и посипете ги со преостанатото брашно.
  4. Наполнете ги со смесата и печете ги 30 минути во рерна на 200 степени.
  5. Печените мафини отсечете ги на површината и издлабете ги малку во внатрешноста за полнење.
  6. За филот има повеќе варијанти – може да испржите мелено месо со зачини по вкус (смеса како за полнети пиперки) или да ги наполните мафините со мешавина од рендано сирење и краставица, ситно сечкани лук и магдонос, малку мајонез и павлака.
  7. Така наполнетите мафини преклопете ги со капакот и послужете.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: