Рецепти
Полжави на македонски начин Ана Ѓорова

Пржени полжави со црвен пипер што може да ги послужите со свежа сезонска салата или сос по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Полжави(30 )

Кромид(2 Главици)

Масло(2-3 Супени лажици)

Оцет(5-6 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Полжавите ставете ги во тенџере на оган, прелијте ги со вода и варете ги околу половина час (употребете затворени, големи, лозјарски полжави на чија предна страна се наоѓа бела кожичка).
  2. Откако полжавите ќе се сварат, исцедете ја водата, извадете ја кожичката и извадете ги од куќичката со чечкалица, игла или со некоја жичка.
  3. Исечете ги главата и опашката, измијте ги и оставете ги да отстојат во оцет половина час.
  4. Кромидот пропржете го на масло, додајте малку брашно и црвен пипер. Промешајте и уште малку пржете.
  5. Потоа додајте вода, сол и ставете ги полжавите. Варете ги уште 10-тина минути.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: