Рецепти
Полжави на македонски начин
Пржени полжави со црвен пипер што може да ги послужите со свежа сезонска салата или сос по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Полжави(30 )
Кромид(2 Главици)
Масло(2-3 Супени лажици)
Оцет(5-6 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Полжавите ставете ги во тенџере на оган, прелијте ги со вода и варете ги околу половина час (употребете затворени, големи, лозјарски полжави на чија предна страна се наоѓа бела кожичка).
- Откако полжавите ќе се сварат, исцедете ја водата, извадете ја кожичката и извадете ги од куќичката со чечкалица, игла или со некоја жичка.
- Исечете ги главата и опашката, измијте ги и оставете ги да отстојат во оцет половина час.
- Кромидот пропржете го на масло, додајте малку брашно и црвен пипер. Промешајте и уште малку пржете.
- Потоа додајте вода, сол и ставете ги полжавите. Варете ги уште 10-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во