Рецепти
Посни бомбички со суви смокви и ореви Ана Ѓорова

Вкусни и посни бомбици за ужинка или десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Какао(2 Супени лажици)

Гриз(50 Грама)

Ореви(50 Грама)

Ореви(јатки 50 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Мелени бисквити(200 Грама)

Суви смокви(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган ставете 2 дл вода и 200 г шеќер. Промешајте и оставете да зоврие.
  2. Сувите смокви наполнете ги со јатките од ореви.
  3. Во зовриениот шербет додајте ги гризот, мелените ореви, мелените бисквити и какаото и промешајте.
  4. Со лажица црпете од смесата, расплескајте ја на дланката, ставете една полнета смоква и затворете ја како топка.
  5. Готовите топки валкајте ги во кокос, па оставете ги во замрзнувач да се стврднат.
  6. Потоа исечете ги на половинки и послужете ги во корпички од хартија.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: