Рецепти
Проја со печурки (хроно) Ана Ѓорова

Солена проја со фил од печурки и кромид. Наместо масло, може да употребите растопена свинска маст или путер.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(150 Грама)

Брашно(150 Грама)

Сол(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Масло(100 Милилитри)

Газирана вода(100 Милилитри)

Кисело млеко(200 Милилитри)

Свежи шампињони(200 Грама)

Кромид(1 Главица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го во тава со малку масло.
  2. Откако ќе омекне кромидот, додајте исечкани печурки на листови и динстајте ги кратко со кромидот. Посолете по вкус.
  3. Во подлабок сад измешајте го брашното и гризот. Додајте ги преостанатите состојки, а на крај додајте го динстаниот зеленчук и соединете ја смесата.
  4. Во калап за мафини ставете ги корпите од хартија и наполнете ги со 2/3 од смесата (доколку немате калап и корпички за мафини, ставете ја смесата во огноотпорен сад).
  5. Печете ја пројата во загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: