Рецепти
Проја со печурки (хроно)
Солена проја со фил од печурки и кромид. Наместо масло, може да употребите растопена свинска маст или путер.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(150 Грама)
Брашно(150 Грама)
Сол(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 Супена лажица)
Јајце(2 )
Масло(100 Милилитри)
Газирана вода(100 Милилитри)
Кисело млеко(200 Милилитри)
Свежи шампињони(200 Грама)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го во тава со малку масло.
- Откако ќе омекне кромидот, додајте исечкани печурки на листови и динстајте ги кратко со кромидот. Посолете по вкус.
- Во подлабок сад измешајте го брашното и гризот. Додајте ги преостанатите состојки, а на крај додајте го динстаниот зеленчук и соединете ја смесата.
- Во калап за мафини ставете ги корпите од хартија и наполнете ги со 2/3 од смесата (доколку немате калап и корпички за мафини, ставете ја смесата во огноотпорен сад).
- Печете ја пројата во загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во