Рецепти
Пржени пиперки-зимница Ана Ѓорова

Уживајте во киселкасто-ароматична салата од пиперки во текот на целата зима

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(10 Килограми)

Масло(7 Децилитри)

Оцет(2 Децилитри)

Сол(100 Грама)

Лук(3 Главици)

Свеж магдонос(2 Китки)

Конзерванс

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пиперките измијте ги, извадете им ги дршките и исчистете ги од семките, а лукот и магдоносот ситно исечкајте ги.
  2. Во поголема шерпа посипете масло, околу 3 см во дебелина, и ставете го да се загрее добро. Пиперките спуштајте ги во врелото масло и кратко пржете ги од една страна, свртете од другата страна и пржете колку само да омекне, не треба да ја промени бојата.
  3. Врелите пиперки редете ги во чисти, големи тегли, посолете ги, попрскајте ги со оцет и додајте ги измешаните лук и магдонос. На средината на теглата додајте по малку конзерванс. Постапката повторете ја додека не ги потрошите сите состојки. Добро притискајте ги пржените пиперки за да не остане воздух.
  4. Оставете ги пржените пиперки да пуштат сок преку ноќ и по потреба додајте до врвот на теглите масло во кое се пржеа пиперките. Затворете ги теглите со целофан и оставете ги на ладно и суво место. Со оваа доза ќе добиете пиперки околу две тегли со средна величина.

 

Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: