Рецепти
Пржени пиперки-зимница Ана Ѓорова

Уживајте во киселкасто-ароматична салата од пиперки во текот на целата зима

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(10 Килограми)

Масло(7 Децилитри)

Оцет(2 Децилитри)

Сол(100 Грама)

Лук(3 Главици)

Свеж магдонос(2 Китки)

Конзерванс

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пиперките измијте ги, извадете им ги дршките и исчистете ги од семките, а лукот и магдоносот ситно исечкајте ги.
  2. Во поголема шерпа посипете масло, околу 3 см во дебелина, и ставете го да се загрее добро. Пиперките спуштајте ги во врелото масло и кратко пржете ги од една страна, свртете од другата страна и пржете колку само да омекне, не треба да ја промени бојата.
  3. Врелите пиперки редете ги во чисти, големи тегли, посолете ги, попрскајте ги со оцет и додајте ги измешаните лук и магдонос. На средината на теглата додајте по малку конзерванс. Постапката повторете ја додека не ги потрошите сите состојки. Добро притискајте ги пржените пиперки за да не остане воздух.
  4. Оставете ги пржените пиперки да пуштат сок преку ноќ и по потреба додајте до врвот на теглите масло во кое се пржеа пиперките. Затворете ги теглите со целофан и оставете ги на ладно и суво место. Со оваа доза ќе добиете пиперки околу две тегли со средна величина.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: