Рецепти
Пржени пиперки-зимница
Уживајте во киселкасто-ароматична салата од пиперки во текот на целата зима
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(10 Килограми)
Масло(7 Децилитри)
Оцет(2 Децилитри)
Сол(100 Грама)
Лук(3 Главици)
Свеж магдонос(2 Китки)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пиперките измијте ги, извадете им ги дршките и исчистете ги од семките, а лукот и магдоносот ситно исечкајте ги.
- Во поголема шерпа посипете масло, околу 3 см во дебелина, и ставете го да се загрее добро. Пиперките спуштајте ги во врелото масло и кратко пржете ги од една страна, свртете од другата страна и пржете колку само да омекне, не треба да ја промени бојата.
- Врелите пиперки редете ги во чисти, големи тегли, посолете ги, попрскајте ги со оцет и додајте ги измешаните лук и магдонос. На средината на теглата додајте по малку конзерванс. Постапката повторете ја додека не ги потрошите сите состојки. Добро притискајте ги пржените пиперки за да не остане воздух.
- Оставете ги пржените пиперки да пуштат сок преку ноќ и по потреба додајте до врвот на теглите масло во кое се пржеа пиперките. Затворете ги теглите со целофан и оставете ги на ладно и суво место. Со оваа доза ќе добиете пиперки околу две тегли со средна величина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во