Рецепти
Пржени полумесечинки Ана Ѓорова

Пржено печиво што е одлично за појадок со чаша јогурт или со сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Јајце(1 )

Јогурт(200 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Масло(1/2 литар за пржење )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во сад за месење се става брашното, потоа се додаваат печивото, една лажичка сол и една лажичка шеќер.
  2. Се крши јајцето во брашното, па се додаваат млекото и јогуртот. Од сите состојки се замесува средно меко тесто.
  3. Од тестото се расукува кора, потоа со чаша или со модла се вадат форми на полумесечинки.
  4. Маслото се загрева во длабок сад за пржење, потоа приготвените полумесечинки се пржат додека заруменат.
  5. Се вадат на кујнска хартија или врз салфета за да се исцедат од маснотијата, па се послужуваат со сирење или со јогурт.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: