Рецепти
Растурена сарма со свежа зелка
Тава од мелено месо, свежа зелка и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1 средна )
Мешано мелено месо(1/2 Килограм)
Морков(3 )
Кромид(1 Главица)
Ловоров лист(2 )
Црвен пипер(1-2 Супени лажици)
Вода(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Прво свежата зелка се сечка на парчиња и се пржи на врело масло.
- Потоа во посебно тавче се пржи кромидот, ситно сечканиот морков, месото и оризот.
- Се соединуваат месото и зелката и заедно се пропржуваат, а на крај се ставаат и зачините и околу половина литар вода.
- Се истура во земјена тава и се пече околу 45 минути на 200 степени, па се намалува на 180.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во