Рецепти
Риба и компири во вино
Печени риба и компири во вино, магдонос и лук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(1.20 Килограм)
Компир(1 Килограм)
Маслиново масло(3 Децилитри)
Бело вино(2 Децилитри)
Лук(3 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Компирот излупете го, исечете го на тенки кругови и распоредете го во огноотпорен сад или тепсија.
- Рибата исчистете ја и исечете ја на поголеми парчиња, додајте сол и бибер и ставете ги парчињата врз компирите.
- Садот прелијте го со 1.5 децилитар маслиново масло и печете во загреана рерна на 200°C.
- При крај на печењето извадете ја рибата и прелијте со мешавина од вино, останатото масло, исечкан лук, магдонос и бибер, па вратете ја во рерна и допечете ја.
- Печената риба во вино послужете ја во чинија со компирите и со свежа сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во