Рецепти
Риба и компири во вино Ана Ѓорова

Печени риба и компири во вино, магдонос и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ослиќ(1.20 Килограм)

Компир(1 Килограм)

Маслиново масло(3 Децилитри)

Бело вино(2 Децилитри)

Сол

Бибер

Магдонос

Лук(3 Чешниња)

Ловоров лист

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Компирот излупете го, исечете го на тенки кругови и распоредете го во огноотпорен сад или тепсија.
  2. Рибата исчистете ја и исечете ја на поголеми парчиња, додајте сол и бибер и ставете ги парчињата врз компирите.
  3. Садот прелијте го со 1.5 децилитар маслиново масло и печете во загреана рерна на 200°C.
  4. При крај на печењето извадете ја рибата и прелијте со мешавина од вино, останатото масло, исечкан лук, магдонос и бибер, па вратете ја во рерна и допечете ја.
  5. Печената риба во вино послужете ја во чинија со компирите и со свежа сезонска салата.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: