Рецепти
Рижото со кикирики
Брза и вкусна вечера за љубителите на кикирики
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(200 Грама)
Црн лук(1 Главица)
Путер(1 Супена лажица)
Масло(3 Супени лажици)
Мелени кикирики(50 Грама)
Кикирики(0.5 Шака)
Рендан пармезан(50 Грама)
Свеж босилек(5-6 Листови)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тавче стопете го путерот и пропржете го неколку минути исечканиот црн лук и оризот.
- Потоа додајте вода и коцката супа и гответе го оризот на умерена температура. Повремено додавајте вода и мешајте.
- Кога оризот ќе омекне и речиси цела вода ќе зоврие, додајте ги зрната и мелените кикирики. Додајте сол и бибер по желба и промешајте.
- Тргнете од оган и врз оризот наросете рендан пармезан и листови босилек.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во