Рецепти

Ризото со тиквички
Богат ручек со мешавина од ориз и пилешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Пилешки гради(400 Грама)
Млад кромид(3 Парчиња)
Тиквичка(2 )
Соја сос(4 Супени лажици)
Ориз(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Кромидот и морковите се чистат и се сечат на коцкички, младиот кромид на крукчиња.
- Тиквичките се лупат и се сечат на покрупни коцки, пилешкото исто така се сече на коцки.
- На малку масло се пржат кромидот и морковите, а потоа се додава пилешкото и се пржи, со постојано мешање, додека месото не ја смени бојата.
- Се додаваат младиот кромид и тиквичките, па се продолжува со пржењето со повремено мешање, без долевање течност додека омекнат состојките. Пред крајот на пржењето се додаваат соја-сос и зачини по желба.
- Оризот се обарува во солена вода, а потоа се цеди вишокот течност.
- Исцедениот ориз се додава во готовото јадење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во