Рецепти

Ролат со свински врат
Солено предјадење што одлично оди со секакви салати, намази, месо и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Квасец(1 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Млеко(330 Милилитри)
Јајце(3 )
Жолчка од јајце(1 )
Маргарин(100 Грама)
Свински врат(200 Грама)
Сирење(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Од брашното, свежиот квасец (претходно малку потопен во млако млеко), шеќерот, лажица сол, млакото млеко, 1 јајце и 100 г растопен маргарин се замесува тесто и се остава да нарасне.
- Останатите 2 јајца се варат, а жолчката се чува за премачкување на ролатот.
- Потоа се расукува на набрашнета маса во кора со дебелина од 1 см. Се филува прво со парчињата врат (тенко исечени), па се ренда сирење или кашкавал, се рендаат варените јајца и се витка ролат.
- Се премачкува со жолчката и се наросува со семиња сусам, сончоглед и лен.
- Се пече на 220 степени додека да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во