Рецепти
Розен торта (посно)
Вкусна торта со розева глазура од малини
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Шеќер во прав(250 Грама)
Масло(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Газирана вода(малку )
Шеќер(300 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
Џем од малини(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Замесете тесто од брашното, 150 грама од шеќерот во прав, маслото, печивото, малку газирана вода (колку што е потребно за да го замесите тестото), малку сок од лимон и екстракт од малина.
- Тестото поделете го на 10 топчиња, од нив расукајте кори и секоја кора испечете ја на превртено тавче.
- Фил: во тенџере се загрева малку вода (околу 150 мл), се додава шеќерот и ванилиниот шеќер и се прави шербет. Откако ќе проврие смесата, се меша и се додаваат мелените ореви и џемот, па веднаш се трга од оган. Се промешува добро повторно.
- Со смесата филувајте ги корите, па наредете ги една врз друга.
- Прелијте ја тортата со глазурата: изматете 100 г шеќер во прав со малку врела вода, додајте неколку капки лимонов сок и неколку капки од екстрактот од малина, па прелијте ја тортата одозгора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во