Рецепти
Салата од блитва Ана Ѓорова

Салата приготвена на македонски начин која се служи како предјадење или како гарнир со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(200 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Млеко(150 Милилитри)

Путер(1 Супена лажица)

Лук(1 Чешне)

Вода(1 Литар)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути

  1. Во длабок сад се става да зоврие литар вода со малку сол.
  2. Листовите од блитвата се чистат од тврдите дршки, се мијат и се ставаат во зовриената вода.
  3. По 5 минути се вадат со решетка и се ставаат во цедалка да се исцедат.
  4. Откога ќе се исцедат, се сечкаат.
  5. Во тавче на оган се става путерот да се стопи и да зоврие.
  6. Во него се додава брашното и се промешува, па се остава да се испржи и да ја промени бојата во златножолта.
  7. Потоа, се додава лукот и со постојано мешање се налева млекото.
  8. Температурата на оганот се намалува.
  9. Кога млекото ќе се згусти, се додава блитвата и уште кратко време се продолжува со мешање, сè додека не се добие смеса како пире.
  10. Со супена лажица од салатата се вадат парчиња во облик на големи кнедли и се редат во круг во чинијата за сервирање.
  11. Се остава убаво да се излади. Може да наросите и семки за декорација.

 

Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: