Рецепти
Салата од кускус Ана Ѓорова

Рецепт за балансирана летна салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(250 Грама)

Домат(3 )

Вода(300 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Путер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. На загреана рингла се става 300 грама вода со сол и малку маслиново масло да зоврие.
  2. Откако ќе зоврие водата, садот се трга на страна и се става 250 грама кускус и се меша додека зрната кускус не набабрат.
  3. На посебна тава на тивок оган се става путер (или маслиново масло по желба) и две супени лажици кускус да се пропржат.
  4. Откако зрнцата кускус ќе се заруменат, се додаваат на останатиот претходно приготвен кускус и се меша.
  5. На страна се сечкаат доматите на коцки и магдоносот.
  6. Се додаваат на смесата од кускус и се меша додека смесата не се изедначи.
  7. Се додава сол по вкус и се послужува.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: