Рецепти
Селско месо со павлака
Македонски рецепт за сите гурмани и љубители на месото.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(300 Грама)
Свинско месо(300 Грама)
Јунешко мелено месо(300 Грама)
Пилешко месо(300 Грама)
Кромид(2 Главици)
Сува везена црвена пиперка(1 )
Павлака(4 )
Свежи шампињони(500 Грама)
Италијански зачин (мешан зачин)
Ловоров лист(1 )
Бело вино(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Кромидот ситно се сечка и се пржи. Во него се додава исечканата пиперка.
- Посебно се динста ситно исечканото месо на коцкички и се додаваат во садот со кромидот.
- Се прават мали ќофтиња од меленото месо, се пржат и се додаваат во другото месо.
- На крајот се додаваат сите зачини и виното и се става да се испече.
- Се додава и павлаката (со лажица една по една во тепсијата), па се става да се запече и таа.
- На крајот се разматува црвен пипер, се полева врз селското месо и се допечува уште малку. Се сервира со лажици павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во