Рецепти
Шпагети ала Аматрикана Ана Ѓорова

Вкусни шпагети со сос од домати и со сланина. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шпагети(320 Грама)

Домат(400 Грама)

Сланина(150 Грама)

Пекорино кашкавал(или друг вид 75 грама )

Сол

Маслиново масло

Феферонки(1 )

Бело вино(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Шпагетите ставете ги да се варат во солена, зовриена вода околу 7-10 минути. Исцедете ги и оставете ги во тенџере настрана.
  2. Во меѓувреме, сланината исечкајте ја на ситни коцкички и пропржете ја во тенџере на оган со загреаното масло и со целото пиперче. Пржете со мешање на тивок оган околу 8-10 минути.
  3. Откако месото убаво ќе се пропржи, додајте го виното, зголемете ја температурата на ринглата и варете додека виното испари. Тргнете го месото настрана во чинија, а пиперчето исчекајте го.
  4. Во истото тенџере ставете ги доматите, претходно излупени и исечкани. Пожелно е да употребите позрели домати. Гответе го сосот од домати 10-тина минути. Зачинете со сол.
  5. Во сосот од домати додајте ги коцките пржена сланина и сечканото пиперче, измешајте, па додајте ги сварените шпагети и сè заедно мешајте на тивок оган уште една минута.
  6. Одозгора изрендајте го кашкавалот, добро измешајте ги тестенините и послужете ги веднаш.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: