Рецепти
Шпагети со шери домати, босилек, спанаќ и пармезан
Овој брз паста оброк е вкусен колку што и е лесен за подготвка. Одличен избор е за вечера, кога не сакате да поминете многу часови во кујната.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шпагети(113 Грама)
Шери домати(3 Чаши)
Спанаќ(2 Чаши)
Свеж босилек(10-12 Листови)
Лук(4 Чешниња)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Морска сол(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Рендан пармезан(1/4 Чаша)
Чили пиперка(1 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Големо тенџере со малку засолена вода ставете го на рингла додека да зоврие водата.
- Од кога ќе зоврие водата ставете ги шпагетите и гответе ги според упатството.
- Кога шпагетите ќе бидат готови, исцедете ја водата и зачувајте само 3/4 чаша од неа.
- Додека шпагетите се варат, во големо тавче загрејте маслиново масло на средна температура.
- Додајте го го лукот и оставете да се динста околку 1-2 минути или додека не почне да пожолтува (бидете внимателни да не ви изгоре).
- Додајте ги доматите, ориганото, сол и бибер. Гответе ги доматите околу 3-4 минути, додека сокот не почне да излегува од нив. Додајте ја и ситно исечканата чили пиперка и пропржете уште минута или две.
- Сега додајте ги зготвените шпагети и водата од нив која ја зачувавте. Измешајте ги убаво состојките така што шпагетите ќе бидат целосно покриени во сосот.
- Додајте ги исечканите спанаќ, босилек и пармезанот. Ставете ја температурата на тивко и повторно промешајте за шпагетите да бидат убаво покриени со сите состојки.
- Тргнете ги шпагетите од оган и послужете ги со рендан пармезан за посилен вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во