Рецепти
Шпански ветар
Лесна торта со белки од јајце која е одлична за било каква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(10 )
Шеќер(600 Грама)
Оцет(1 Супена лажица)
Жолчка од јајце(10 )
Брашно(6 Супени лажици)
Млеко(1/2 )
Путер(250 Грама)
Мелени ореви(100 Грама)
Шлаг во прав(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Белките се матат да се добие снег, па постепено се додаваат 500 г шеќер и една лажица оцет.
- Се пече половина час на 170 степени во подмачкан калап за печење торти.
- За филот се матат жолчките со 100 грама шеќер.
- Се додаваат 6 лажици брашно, 1/2 литар млеко и се вари на тивок оган додека се добие кремаста смеса.
- Во оладениот крем се додава предходно изматен путер со 3 лажици шеќер.
- Врз тестото се става половина од филот.
- Во другата половина од филот се додаваат 100 грама мелени ореви.
- Вториот фил се става врз првиот фил.
- Врз сето тоа се премачкува шлаг пената приготвена според упатството на ќесичката.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во