Рецепти
Шпански ветар Ана Ристеска

Лесна торта со белки од јајце која е одлична за било каква пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(10 )

Шеќер(600 Грама)

Оцет(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(10 )

Брашно(6 Супени лажици)

Млеко(1/2 )

Путер(250 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

Шлаг во прав(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Белките се матат да се добие снег, па постепено се додаваат 500 г шеќер и една лажица оцет.
  2. Се пече половина час на 170 степени во подмачкан калап за печење торти.
  3. За филот се матат жолчките со 100 грама шеќер.
  4. Се додаваат 6 лажици брашно, 1/2 литар млеко и се вари на тивок оган додека се добие кремаста смеса.
  5. Во оладениот крем се додава предходно изматен путер со 3 лажици шеќер.
  6. Врз тестото се става половина од филот.
  7. Во другата половина од филот се додаваат 100 грама мелени ореви.
  8. Вториот фил се става врз првиот фил.
  9. Врз сето тоа се премачкува шлаг пената приготвена според упатството на ќесичката.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: