Рецепти
Шпански ветар Ана Ристеска

Лесна торта со белки од јајце која е одлична за било каква пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(10 )

Шеќер(600 Грама)

Оцет(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(10 )

Брашно(6 Супени лажици)

Млеко(1/2 )

Путер(250 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

Шлаг во прав(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Белките се матат да се добие снег, па постепено се додаваат 500 г шеќер и една лажица оцет.
  2. Се пече половина час на 170 степени во подмачкан калап за печење торти.
  3. За филот се матат жолчките со 100 грама шеќер.
  4. Се додаваат 6 лажици брашно, 1/2 литар млеко и се вари на тивок оган додека се добие кремаста смеса.
  5. Во оладениот крем се додава предходно изматен путер со 3 лажици шеќер.
  6. Врз тестото се става половина од филот.
  7. Во другата половина од филот се додаваат 100 грама мелени ореви.
  8. Вториот фил се става врз првиот фил.
  9. Врз сето тоа се премачкува шлаг пената приготвена според упатството на ќесичката.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: