Рецепти
Штипска пастрмајлија
Вкусна пастрмајлија од македонската кујна, приготвена со добра музика и добро вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
4
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Свинска кртина(800 Грама)
Свинска маст(200 Грама)
Јајце(2 )
Квасец во прав(1 Пакување)
Вода(500 Милилитри)
Сол(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Бибер(по вкус )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Квасецот се раствора во млака вода и малку шеќер, а потоа се додава во брашното и солта. Се замесува меко тесто кое треба да биде добро изработено и се остава да скисне.
- Откако ќе биде готово, тестото повторно се размесува (сосема малку).
- Потоа се дели на 4 еднакви дела, секој дел со раце се развлекува во намрсена тепсија. Уште при развлекувањето, краевите се оставаат малку подебели (околу 1 см) од сите страни за да може внатре да се собере месото и маста, а да не истече при печењето.
- Подобро е месото да го подготвите веднаш по замесување на тестото. Месото прво се сече на коцки, се посолува, се става црвен и црн пипер, а потоа се распоредува по тестото-пастрмајлија.
- Одозгора се става и по малку маст на секоја пастрмајлија. Се печат во рерна на 250 степени, 15 минути. При крајот на печењето се додава разматено јајце (не мора).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во