Рецепти
Штипска пастрмајлија kostadinova

Вкусна пастрмајлија од македонската кујна, приготвена со добра музика и добро вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


4 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Свинска кртина(800 Грама)

Свинска маст(200 Грама)

Јајце(2 )

Квасец во прав(1 Пакување)

Вода(500 Милилитри)

Сол(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Бибер(по вкус )

ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
  1. Квасецот се раствора во млака вода и малку шеќер, а потоа се додава во брашното и солта. Се замесува меко тесто кое треба да биде добро изработено и се остава да скисне.
  2. Откако ќе биде готово, тестото повторно се размесува (сосема малку).
  3. Потоа се дели на 4 еднакви дела, секој дел со раце се развлекува во намрсена тепсија. Уште при развлекувањето, краевите се оставаат малку подебели (околу 1 см) од сите страни за да може внатре да се собере месото и маста, а да не истече при печењето.
  4. Подобро е месото да го подготвите веднаш по замесување на тестото. Месото прво се сече на коцки, се посолува, се става црвен и црн пипер, а потоа се распоредува по тестото-пастрмајлија.
  5. Одозгора се става и по малку маст на секоја пастрмајлија. Се печат во рерна на 250 степени, 15 минути. При крајот на печењето се додава разматено јајце (не мора).
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: