Рецепти
Штипска пастрмајлија kostadinova

Вкусна пастрмајлија од македонската кујна, приготвена со добра музика и добро вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


4 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Свинска кртина(800 Грама)

Свинска маст(200 Грама)

Јајце(2 )

Квасец во прав(1 Пакување)

Вода(500 Милилитри)

Сол(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Бибер(по вкус )

ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
  1. Квасецот се раствора во млака вода и малку шеќер, а потоа се додава во брашното и солта. Се замесува меко тесто кое треба да биде добро изработено и се остава да скисне.
  2. Откако ќе биде готово, тестото повторно се размесува (сосема малку).
  3. Потоа се дели на 4 еднакви дела, секој дел со раце се развлекува во намрсена тепсија. Уште при развлекувањето, краевите се оставаат малку подебели (околу 1 см) од сите страни за да може внатре да се собере месото и маста, а да не истече при печењето.
  4. Подобро е месото да го подготвите веднаш по замесување на тестото. Месото прво се сече на коцки, се посолува, се става црвен и црн пипер, а потоа се распоредува по тестото-пастрмајлија.
  5. Одозгора се става и по малку маст на секоја пастрмајлија. Се печат во рерна на 250 степени, 15 минути. При крајот на печењето се додава разматено јајце (не мора).
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: