Рецепти
Штрудла со афион
Ароматичен и мек десерт од афион за вистинско задоволство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Афион(250 Грама)
Млеко(320 Милилитри)
Шеќер(200 Грама)
Ванила во прав(1 Пакување)
Цимет(1 Кафена лажица)
Лимон(1 )
Квасец(1 )
Брашно(430 Грама)
Путер(80 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
ФИЛ:
- Во тенџере ставете 200 грама млеко, 200 грама шеќер, афион, ванила, цимет и 1/2 рендана кора од еден лимон.
- Измешајте ги состојките и ставете го тенџерето на оган да врие на тивко додека да згусне смесата, а потоа оставете настрана да се олади.
ТЕСТО:
- Во сад растопете 1 квасец со 120 грама млако млеко, 1 кафена лажица шеќер и 1 кафена лажица брашно. Потоа оставете го садот настрана и покријте го со крпа да стаса.
- Во меѓувреме во тенџере на оган растопете путер, додајте 400-450 грама брашно и другата половина од ренданата кора од лимон.
- Во друг сад изматете 2 јајца со 4 лажици шеќер, додајте го садот со квасецот и млекото и сè тоа измешајте го во тенџерето со путер, па замесете тесто.
ПОДГОТОВКА:
- Тестото поделете го на два дела.
- Развлечете го на долго и ставете го во намастен плех, а потоа филувајте го со смесата од афионот и затворете го тестото во круг како ролат.
- Оставете го филуваното тесто во плехот неколку минути да стаса, а одозгора попрскајте го со малку вода.
- Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
- Кога ќе се испече штрудлата, повторно попрскајте ја со малку вода одозгора и покријте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во