Рецепти
Штрудла со афион Ана Ѓорова

Ароматичен и мек десерт од афион за вистинско задоволство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Афион(250 Грама)

Млеко(320 Милилитри)

Шеќер(200 Грама)

Ванила во прав(1 Пакување)

Цимет(1 Кафена лажица)

Лимон(1 )

Квасец(1 )

Брашно(430 Грама)

Путер(80 Грама)

Јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ФИЛ:

  1. Во тенџере ставете 200 грама млеко, 200 грама шеќер, афион, ванила, цимет и 1/2 рендана кора од еден лимон.
  2. Измешајте ги состојките и ставете го тенџерето на оган да врие на тивко додека да згусне смесата, а потоа оставете настрана да се олади.

ТЕСТО:

  1. Во сад растопете 1 квасец со 120 грама млако млеко, 1 кафена лажица шеќер и 1 кафена лажица брашно. Потоа оставете го садот настрана и покријте го со крпа да стаса.
  2. Во меѓувреме во тенџере на оган растопете путер, додајте 400-450 грама брашно и другата половина од ренданата кора од лимон.
  3. Во друг сад изматете 2 јајца со 4 лажици шеќер, додајте го садот со квасецот и млекото и сè тоа измешајте го во тенџерето со путер, па замесете тесто.

ПОДГОТОВКА:

  1. Тестото поделете го на два дела.
  2. Развлечете го на долго и ставете го во намастен плех, а потоа филувајте го со смесата од афионот и затворете го тестото во круг како ролат.
  3. Оставете го филуваното тесто во плехот неколку минути да стаса, а одозгора попрскајте го со малку вода.
  4. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
  5. Кога ќе се испече штрудлата, повторно попрскајте ја со малку вода одозгора и покријте ја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: