Рецепти
Штрудла со кајсии Ана Ѓорова

За овој рецепт е пожелно тестото да отстои во фрижидер преку ноќ

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(350 Грама)

Квасец во прав(1 Пакување)

Шеќер(250 Грама)

Маргарин(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Жолчка од јајце(3 )

Млеко(1-2 Супени лажици)

Кајсија(500 Грама)

Мелени бадеми(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Брашното измешајте го со квасецот, додајте 50 грама шеќер, 1 пакување ванилин шеќер и маргарин. Додајте 2 жолчки и малку млеко по потреба и замесете средно тврдо тесто. Добро изработете го со дланките, ставете го во пластична фолија и оставете го да отстои во фрижидер преку ноќ.
  2. Кајсиите измијте ги и извадете им ги семките. Ставете ги во тенџере на оган, додајте 200 грама шеќер и гответе на тивок оган додека сокот не испари целосно. Тргнете од оган и оставете да се олади.
  3. Во изладената смеса со кајсии додајте ги мелените бадеми.
  4. Утредента тестото поделете го на два дела и секој дел расукајте го во правоаголна форма. Премачкајте го со добиениот фил и преклопете го во штрудла.
  5. Штрудлата ставете ја во намастен плех, премачкајте ја со 1 изматена жолчка и печете во загреана рерна од 180°C, околу 25 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: