Рецепти
Штрудла со кајсии
За овој рецепт е пожелно тестото да отстои во фрижидер преку ноќ
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(350 Грама)
Квасец во прав(1 Пакување)
Шеќер(250 Грама)
Маргарин(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Жолчка од јајце(3 )
Млеко(1-2 Супени лажици)
Кајсија(500 Грама)
Мелени бадеми(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Брашното измешајте го со квасецот, додајте 50 грама шеќер, 1 пакување ванилин шеќер и маргарин. Додајте 2 жолчки и малку млеко по потреба и замесете средно тврдо тесто. Добро изработете го со дланките, ставете го во пластична фолија и оставете го да отстои во фрижидер преку ноќ.
- Кајсиите измијте ги и извадете им ги семките. Ставете ги во тенџере на оган, додајте 200 грама шеќер и гответе на тивок оган додека сокот не испари целосно. Тргнете од оган и оставете да се олади.
- Во изладената смеса со кајсии додајте ги мелените бадеми.
- Утредента тестото поделете го на два дела и секој дел расукајте го во правоаголна форма. Премачкајте го со добиениот фил и преклопете го во штрудла.
- Штрудлата ставете ја во намастен плех, премачкајте ја со 1 изматена жолчка и печете во загреана рерна од 180°C, околу 25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во