Рецепти
Штрудла со кајсии Ана Ѓорова

За овој рецепт е пожелно тестото да отстои во фрижидер преку ноќ

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(350 Грама)

Квасец во прав(1 Пакување)

Шеќер(250 Грама)

Маргарин(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Жолчка од јајце(3 )

Млеко(1-2 Супени лажици)

Кајсија(500 Грама)

Мелени бадеми(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Брашното измешајте го со квасецот, додајте 50 грама шеќер, 1 пакување ванилин шеќер и маргарин. Додајте 2 жолчки и малку млеко по потреба и замесете средно тврдо тесто. Добро изработете го со дланките, ставете го во пластична фолија и оставете го да отстои во фрижидер преку ноќ.
  2. Кајсиите измијте ги и извадете им ги семките. Ставете ги во тенџере на оган, додајте 200 грама шеќер и гответе на тивок оган додека сокот не испари целосно. Тргнете од оган и оставете да се олади.
  3. Во изладената смеса со кајсии додајте ги мелените бадеми.
  4. Утредента тестото поделете го на два дела и секој дел расукајте го во правоаголна форма. Премачкајте го со добиениот фил и преклопете го во штрудла.
  5. Штрудлата ставете ја во намастен плех, премачкајте ја со 1 изматена жолчка и печете во загреана рерна од 180°C, околу 25 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: