Рецепти

Шунка на виенски начин
Печена шунка со карфиол како одлична идеја за ручек или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шунка(250 Грама)
Свежи шампињони(200 Грама)
Јајце(6 )
Карфиол(200 Грама)
Рендан пармезан(150 Грама)
Брашно(4 Супени лажици)
Путер(200 Грама)
Павлака(180 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Најпрвин карфиолот ставете го во солена вода во тенџере со капак и оставете го да врие.
- Со миксер изматете го путерот и постепено додавајте ги жолчките од јајце, 2 лажици брашно и 2 лажици павлака. Матете додека смесата не се соедини и потоа тргнете го садот настрана.
- Во друг сад со миксер изматете ги белките од јајце, додајте 2 лажици брашно и 2 лажици пармезан, а потоа додајте ја смесата со жолчките од јајце и убаво измешајте со лажица.
- Во намрсена тава ставете половина од подготвената смеса, додајте ја исечканата шунка, шампињоните, 1 лажица пармезан и сварениот исечкан карфиол, а потоа одозгора ставете ја втората половина од тестото.
- Печете во загреана рерна на 220°C, околу 20-тина минути додека тестото не добие златножолта боја.
- Врз готовата шунка наросете пармезан и декорирајте со 2 топки павлака и магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во