Рецепти
Сикма
Турски рецепт за домашни тортиљи со вкусен сос од сирење и магдонос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 грама за тортиљите )
Сол(1 лажичка за тортиљите )
Вода(малку колку да се замеси тестото )
Кромид(4 Главици)
Магдонос(2 Китки)
Кравјо сирење(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Се замесува тесто од брашното, солта и водата.
- Од тестото веднаш се прават 8 еднакви топчиња, секое топче се расукува во круг.
- Откако ќе се расукаат сите топчиња, се загрева малку масло во тавче и се печат тортиљите од двете страни, како за палачинки.
- Штом ќе се испечат сите тортиљи, се тргаат настрана и се подготвува филот: најпрво се сечкаат главиците кромид на коцки и се пржат во тава со малку маслиново масло.
- Кога ќе омекне кромидот, се додаваат ситно сечканиот магдонос, се меша, па се зачинува со вегета, сол, бибер, кари и оригано.
- Добро се промешува, па се додава кравјото сирење, исечено на парчиња.
- Смесата се трга настрана и добро се промешува, па секоја тортиља се филува со смесата и се витка како палачинка.
- Се служи со чаша ладен ајран.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во