Рецепти
Сикма Ана Ѓорова

Турски рецепт за домашни тортиљи со вкусен сос од сирење и магдонос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 грама за тортиљите )

Сол(1 лажичка за тортиљите )

Вода(малку колку да се замеси тестото )

Кромид(4 Главици)

Магдонос(2 Китки)

Кравјо сирење(400 Грама)

Вегета

Сол

Кари во прав

Бибер

Суво оригано

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Се замесува тесто од брашното, солта и водата.
  2. Од тестото веднаш се прават 8 еднакви топчиња, секое топче се расукува во круг.
  3. Откако ќе се расукаат сите топчиња, се загрева малку масло во тавче и се печат тортиљите од двете страни, како за палачинки.
  4. Штом ќе се испечат сите тортиљи, се тргаат настрана и се подготвува филот: најпрво се сечкаат главиците кромид на коцки и се пржат во тава со малку маслиново масло.
  5. Кога ќе омекне кромидот, се додаваат ситно сечканиот магдонос, се меша, па се зачинува со вегета, сол, бибер, кари и оригано.
  6. Добро се промешува, па се додава кравјото сирење, исечено на парчиња.
  7. Смесата се трга настрана и добро се промешува, па секоја тортиља се филува со смесата и се витка како палачинка.
  8. Се служи со чаша ладен ајран.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: