Рецепти
Скуша во пикантен сос (хроно)
Полнета скуша во сочен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(2 )
Сушен домат(1 )
Кромид(1 Главица)
Лимон(1 )
Лук(4 Чешниња)
Доматен сос(200 Грама)
Сардини во конзерва(150 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Рузмарин(1-2 Гранчиња)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(2-3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исчистените скуши посолете ги и исечете ги со нож по должина на стомакот. Наполнете ги со смеса од ситно сечкани магдонос и лук, игли рузмарин и темјан.
- Наполнетите скуши засечете ги на неколку места со нож, попрскајте ги со масло и печете ги на скара од двете страни. Попрскајте по некое време повторно со масло доколку има потреба.
- Во меѓувреме подгответе го сосот: во загреана тава со масло ставете ситно сечкан кромид да се пропржи заедно со лукот.
- Откако малку ќе омекнат, додајте ја ситно сечканата сардина, малку рузмарин, малку темјан, сув домат, малку ситно сечкан магдонос, бибер и исцеден сок од половина лимон.
- Испечените скуши ставете ги на чинија врз листови марула, прелијте ја со пикантниот сос и декорирајте со кришки лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во