Рецепти
Сладолед торта со јагоди Ана Ристеска

Лесен освежителен десерт со сезонско овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(4 )

Шеќер(14 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Млеко(650 Милилитри)

Жолчка од јајце(4 )

Брашно(6 Супени лажици)

Путер(200 Грама)

Јагоди(400 Грама)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Се матат 4 белки со 8 лажици шеќер, се додаваат 6 лажици брашно и малку прашок за печиво, се пече на 200 степени околу 15 минути.
  2. Испечената кора, додека е топла, се прелива со 150 мл топло млеко, па се остава да се излади.
  3. За филот се варат 4 жолчки со 6 лажици шеќер и со 6 лажици брашно во 500 мл млеко додека згуснат. Се остава кремот да се излади, а потоа се додаваат 200 г изматен путер.
  4. Врз готовиот пандишпан прво се распоредуваат измиените и на половинки исечкани јагоди (може и друго овошје по желба), потоа се истура целиот крем.
  5. Се матат шлаг-пените и со нив се премачкува целата торта, се декорира по желба, па се става во замрзнувач.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: