Рецепти

Сладолед торта со јагоди
Лесен освежителен десерт со сезонско овошје
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(4 )
Шеќер(14 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Млеко(650 Милилитри)
Жолчка од јајце(4 )
Брашно(6 Супени лажици)
Путер(200 Грама)
Јагоди(400 Грама)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Се матат 4 белки со 8 лажици шеќер, се додаваат 6 лажици брашно и малку прашок за печиво, се пече на 200 степени околу 15 минути.
- Испечената кора, додека е топла, се прелива со 150 мл топло млеко, па се остава да се излади.
- За филот се варат 4 жолчки со 6 лажици шеќер и со 6 лажици брашно во 500 мл млеко додека згуснат. Се остава кремот да се излади, а потоа се додаваат 200 г изматен путер.
- Врз готовиот пандишпан прво се распоредуваат измиените и на половинки исечкани јагоди (може и друго овошје по желба), потоа се истура целиот крем.
- Се матат шлаг-пените и со нив се премачкува целата торта, се декорира по желба, па се става во замрзнувач.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во