Рецепти
Славска пченица (посно)
Варена пченица со ореви погодна за слави
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченица во зрна(300 Грама)
Ореви(100 Грама)
Мелени ореви(100 Грама)
Шеќер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тенџере се става вода и се мие пченицата, па се цеди од водата.
- Потоа пченицата се вари додека да испукаат зрната.
- Сварената пченица се цеди. Треба да биде многу добро исцедена.
- Потоа пченицата се гмечи со рацете или се меле на машина за месо, па се додава моркото оревче и други зачини по вкус, 100 грама мелени ореви, 100 грама толчени ореви, шеќерот и се меси.
- Се оформува според садот во кој ќе ја ставиме. Се посипува со презла, па со мелени ореви и шеќер во прав. Се украсува по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во