Рецепти
Слоевита торта
Декоративна торта со повеќе слоеви и глазура од лимон и чоколаден прелив
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер во прав(400 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Маргарин(200 Грама)
Брашно(150 Грама)
Прашок за печиво(2 полни супени лажици )
Бадеми(30 Грама)
Јајце(5 )
Рум(1 Супена лажица)
Лимон(1 )
Белка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Со миксер пенасто изматете го маргаринот, додајте 200 грама шеќер во прав, ванилиниот шеќер, 2 јајца и 3 жолчки. Мешајте за да добиете изедначена смеса.
- Во посебен сад изматете 3 белки со миксер во цврст снег.
- Во садот со маргаринот додајте го брашното измешано со печивото и излупените и исечкани бадеми, а потоа додајте го и снегот од матени белки. Сето тоа добро промешајте го.
- Дното од садот за печење торти намастете го и набрашнете го со малку брашно, а потоа врз него нанесете тенок слој од тестото.
- Печете го во средно накај висока температура во рерна околу 3-5 минути, така што тестото малку ќе пожолте.
- Извадете го од рерна, намачкајте го со нов слој од тестото и повторно печете. На тој начин, по слоеви, испечете го целото тесто.
- За време на печењето уклучете ги горните грејачи во рерната за да не се изгори долниот слој од тортата.
- Оладената торта намачкајте ја со тенок слој мармалад и потоа прелијте ја со глазурата од лимон, а врз глазурата украсете со чоколаден прелив и со влажен нож повлечете неколку паралелни линии од еден до друг крај за декорација.
*Глазура од лимон: добро измешајте 200 грама шеќер во прав со сокот од лимон и 1 белка. Ако е потребно, додајте уште неколку капки врела вода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во