Рецепти
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од мешан зеленчук на скара – вкусен рецепт што може да го комбинирате и за предјадење, вечера и ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Масло(100 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Брашно(300 Грама)
Рендан кашкавал(40 Грама)
Квасец во прав(1 ќесичка )
Морков(1 )
Тиквичка(1 )
Модар патлиџан(1 )
Црвена пиперка(2 )
Фета сирење(120 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Модриот парлиџан и тиквицата измијте ги и исечете ги по должина на тенки парчиња. Пиперката исчистете ја и исечете ја на ленти, па печете ги на скара.
- Морковите исечкајте ги на кругови и варете ги во тенџере со вода околу 5 минути.
- Во сад измешајте ги брашното, квасецот во прав и ренданиот кашкавал.
- Печениот зеленчук исечкајте го на парчиња и измешајте го со смесата со брашно.
- Во друг сад со виљушка изматете ги јајцата со сол и бибер. Додајте го млекото, па маслото и измешајте.
- Соединете ги смесата со брашно и зеленчук со јајцата и добро измешајте, па измешајте го на крај и издробеното фета сирење.
- Смесата ставете ја врз хартија за печење во четвртаст плех, посипете со сусам и печете ја во веќе загреана рерна на 180 степени, околу 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во