Рецепти
Солени полнети мафини Ана Ѓорова

Мафини полнети со пилешко месо и со вкусен сос од лук што се погодни за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 грама за тестото )

Сол(1 лажичка за тестото )

Прашок за печиво(2 лажички за тестото )

Јајце(3 за тестото )

Масло(200 мл за тестото )

Млеко(100 мл за тестото )

Јогурт(1 чаша за тестото )

Пилешко месо(150 грама за филот )

Кромид(1 главица за филот )

Лук(1 чешне за филот )

Јајце(1 за филот )

Павлака(1 чаша за сосот )

Мајонез(2 лажици за сосот )

Лук(2 чешниња за сосот )

Магдонос(за сосот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

Тесто

  1. Соединете ги сувите состојки и просејте 3 пати.
  2. Потоа додајте ги јајцата, маслото, млекото и јогуртот и добро измешајте.
  3. Калапот за мафини намастете го со путер и со смесата до половина наполнете ги длабнатините.

Фил

  1. На малку масло пропржете го ситно исечканото бело месо, кромидот и лукот.
  2. Додајте ги јајцето и ситно исечканиот магдонос и зачинете по вкус со вегета, сол, бибер.

Сос

  1. Соединете ги во блендер ситно сечканите чешниња лук, павлаката, мајонезот, магдонос и сол по вкус.

Финална постапка

  1. На тестата во калапите нанесете по 1 лажица фил, а потоа врз филот нанесете по 1 лажица тесто.
  2. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.
  3. Мафините сервирајте ги со сосот.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: