Рецепти
Солени полнети мафини
Мафини полнети со пилешко месо и со вкусен сос од лук што се погодни за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 грама за тестото )
Сол(1 лажичка за тестото )
Прашок за печиво(2 лажички за тестото )
Јајце(3 за тестото )
Масло(200 мл за тестото )
Млеко(100 мл за тестото )
Јогурт(1 чаша за тестото )
Пилешко месо(150 грама за филот )
Кромид(1 главица за филот )
Лук(1 чешне за филот )
Јајце(1 за филот )
Павлака(1 чаша за сосот )
Мајонез(2 лажици за сосот )
Лук(2 чешниња за сосот )
Магдонос(за сосот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
Тесто
- Соединете ги сувите состојки и просејте 3 пати.
- Потоа додајте ги јајцата, маслото, млекото и јогуртот и добро измешајте.
- Калапот за мафини намастете го со путер и со смесата до половина наполнете ги длабнатините.
Фил
- На малку масло пропржете го ситно исечканото бело месо, кромидот и лукот.
- Додајте ги јајцето и ситно исечканиот магдонос и зачинете по вкус со вегета, сол, бибер.
Сос
- Соединете ги во блендер ситно сечканите чешниња лук, павлаката, мајонезот, магдонос и сол по вкус.
Финална постапка
- На тестата во калапите нанесете по 1 лажица фил, а потоа врз филот нанесете по 1 лажица тесто.
- Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.
- Мафините сервирајте ги со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во