Рецепти
Солени полнети мафини Ана Ѓорова

Мафини полнети со пилешко месо и со вкусен сос од лук што се погодни за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 грама за тестото )

Сол(1 лажичка за тестото )

Прашок за печиво(2 лажички за тестото )

Јајце(3 за тестото )

Масло(200 мл за тестото )

Млеко(100 мл за тестото )

Јогурт(1 чаша за тестото )

Пилешко месо(150 грама за филот )

Кромид(1 главица за филот )

Лук(1 чешне за филот )

Јајце(1 за филот )

Павлака(1 чаша за сосот )

Мајонез(2 лажици за сосот )

Лук(2 чешниња за сосот )

Магдонос(за сосот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

Тесто

  1. Соединете ги сувите состојки и просејте 3 пати.
  2. Потоа додајте ги јајцата, маслото, млекото и јогуртот и добро измешајте.
  3. Калапот за мафини намастете го со путер и со смесата до половина наполнете ги длабнатините.

Фил

  1. На малку масло пропржете го ситно исечканото бело месо, кромидот и лукот.
  2. Додајте ги јајцето и ситно исечканиот магдонос и зачинете по вкус со вегета, сол, бибер.

Сос

  1. Соединете ги во блендер ситно сечканите чешниња лук, павлаката, мајонезот, магдонос и сол по вкус.

Финална постапка

  1. На тестата во калапите нанесете по 1 лажица фил, а потоа врз филот нанесете по 1 лажица тесто.
  2. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.
  3. Мафините сервирајте ги со сосот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: