Рецепти
Солени полжави
Солени печива во интересна форма кои се одлична ужина или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
3
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(500 Грама)
Квасец(1 )
Шеќер(3 Супени лажици)
Брашно(850 Грама)
Масло(1 Чаша)
Јајце(3 )
Сол(2 Супени лажици)
Маргарин(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
ТЕСТО:
- Се мешаат млекото, квасецот, 3 лажици шеќер, брашното и чаша масло, па се замесува тесто.
- Тестото се остава половина час за да стаса.
ФИЛ:
- Се мешаат 3 жолчки со 2 лажици сол и 1 пакување маргарин Кристал.
- Откако ќе стаса тестото, се сука кора и врз неа се става од филот, се мота во вид на ролат, се сече на тркалца и се реди во плех.
- Налегнати едно врз друго, се премачкуваат со белките и се печат 10-15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во