Рецепти
Солени сусам колачиња
Колачињата се многу вкусни за јадење и кога ќе отстојат неколку дена. Одлични грицки додека гледате телевизија или како замена за ужина.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(2 )
Маргарин(250 Грама)
Масло(100 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Сусам(200-400 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Сол(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Сите состојки се ставаат во сад за месење (освен околу половина од количината на сусам) и од нив се замесува убаво, меко тесто, па се остава да отстои 10 минути.
- Од тестото се расукува кора со дебелина од 1 см.
- Со чашка се сечат форми (може било која друга форма по желба) и се редат во подмачкан плех.
- Колачињата се валкаат дополнително во остатокот од сусамот и се ставаат да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути додека заруменат.
- Се сервираат со сирење, кашкавал или со нешто солено по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во