Рецепти
Солени сусамки Ана Ѓорова

Солени колачи од сусам и урда кои се едноставни и одлични за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(1 Пакување)

Брашно(500-600 Грама)

Јајце(5 )

Прашок за печиво(1 Пакување)

Сол(1 Супена лажица)

Урда(300-400 Грама)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Замесете тесто од маргаринот, брашното, 3 јајца, прашакот за печиво, солта, урдата и сусамот кој претходно е потпечен на плотна. Тестото замесете го со малку млеко за да биде тврдо месено.
  2. Потоа расукајте го со дебелина на прст и оформете го по желба. Ние пробавме форма на полумесечинки, тестото го исековме со округла чаша и го свиткавме во форма на кифли.
  3. Сусамките се ставаат во тава и одозгора се премачкуваат со белки од јајце, се посипуваат со сусам и се ставаат да се печат на 200°C, околу 15-тина минути, додека убаво не поруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: