Рецепти
Солени сусамки
Солени колачи од сусам и урда кои се едноставни и одлични за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(1 Пакување)
Брашно(500-600 Грама)
Јајце(5 )
Прашок за печиво(1 Пакување)
Сол(1 Супена лажица)
Урда(300-400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Замесете тесто од маргаринот, брашното, 3 јајца, прашакот за печиво, солта, урдата и сусамот кој претходно е потпечен на плотна. Тестото замесете го со малку млеко за да биде тврдо месено.
- Потоа расукајте го со дебелина на прст и оформете го по желба. Ние пробавме форма на полумесечинки, тестото го исековме со округла чаша и го свиткавме во форма на кифли.
- Сусамките се ставаат во тава и одозгора се премачкуваат со белки од јајце, се посипуваат со сусам и се ставаат да се печат на 200°C, околу 15-тина минути, додека убаво не поруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во