Рецепти
Соленки со маслинки
Вкусна домашна ужинка за гостите што може да ја послужите со доматен сос или со кечап
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(900 Грама)
Квасец(1 коцка )
Јајце(2 )
Маргарин(200 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Млеко(250 Милилитри)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Зелени маслинки(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Квасецот се меша со малку млеко, шеќер и брашно и се остава да стаса 10 минути.
- Потоа од сите останати состојки се замесува тесто. Откако ќе се замеси тестото, се остава да се одмори околу 20 минути, а потоа се размесува на 4 топчиња.
- Секое топче се расукува во кора со дебелина од 1 см и врз него се редат сечкани зелени маслинки или цели по желба (без семки со црвена пиперка). Се прекрива со другото расукано тесто и убаво се спојуваат.
- Тестото се сече на соленки и се префрлуваат во подмачкан плех. Постапката се повторува со преостанатите 2 топчиња.
- Соленките се премачкуваат со јајце и се печат на температура од 180 степени, 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во