Рецепти
Соленки со маслинки Ана Ѓорова

Вкусна домашна ужинка за гостите што може да ја послужите со доматен сос или со кечап

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(900 Грама)

Квасец(1 коцка )

Јајце(2 )

Маргарин(200 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Млеко(250 Милилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Зелени маслинки(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот се меша со малку млеко, шеќер и брашно и се остава да стаса 10 минути.
  2. Потоа од сите останати состојки се замесува тесто. Откако ќе се замеси тестото, се остава да се одмори околу 20 минути, а потоа се размесува на 4 топчиња.
  3. Секое топче се расукува во кора со дебелина од 1 см и врз него се редат сечкани зелени маслинки или цели по желба (без семки со црвена пиперка). Се прекрива со другото расукано тесто и убаво се спојуваат.
  4. Тестото се сече на соленки и се префрлуваат во подмачкан плех. Постапката се повторува со преостанатите 2 топчиња.
  5. Соленките се премачкуваат со јајце и се печат на температура од 180 степени, 15-20 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: