Рецепти
Сос од цвекло и кромид
Сервирајте го сосот заедно со варен компир или пржени тиквички
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кромидот излупете го, исечкајте го на парчиња и оставете го половина час да отстои во студена вода.
- Во меѓувреме излупете го и изрендајте го цвеклото.
- Маргаринот стопете го на оган, додајте го исцедениот кромид и динстајте го додека не стане проѕирен. Потоа додајте брашно и топло млеко и постојано мешајте додека не добиете густ сос.
- Зачинете со сол и бибер по вкус и малку рендано оревче и оставете го сосот да се олади.
- Потоа во оладениот сос додајте го ренданото цвекло и сето тоа добро промешајте го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во