Рецепти
Тава со карфиол и месо
Едноставно, а многу вкусно јадење. Послужете го со салата од варена брокула со лимон и уживајте.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 голема главица )
Карфиол(1 до 1 и пол килограм )
Компир(4 )
Морков(6 помали )
Ориз(1 мала шолја за кафе )
Мешано мелено месо(200 Грама)
Домат(1 или малку доматен сос )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот се пржи во тава за печење. Се додаваат зачините и се пржи додека малку да омекне.
- Компирите и моковите се лупат и се сечкаат и се додаваат во тавата.
- Карфиолот се сечка на поситни цветови и се додава во тавата.
- Потоа се додаваат меленото месо и оризот и сето тоа убаво се запржува.
- Откако сите состојки убаво ќе се запржат и ќе омекнат, се додава вода колку да ја покрие содржината во тавата и на крај се додаваат сечкан домат и магдонос.
- Јадењето се става во загреана рерна на 180 степени и се пече 30-40 минтути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во