Рецепти
Телешки шницли со шафран Ана Ристеска

Брз и богат ручек за целото семејство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешки шницли(600 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Бело вино(1/2 Чаша)

Рендан пармезан

Пире во прав(75 Грама)

Млеко(4 Децилитри)

Путер

Шафран

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Истолчете ги шницлите, засечете ги на неколку места по рабовите за да не се свиткаат за време на пржењето, па набрашнете ги и пржете ги на 40г путер се додека не заруменат од двете страни. Посолете ги, попиперете ги и извадете ги од тавата.
  2. Ставете го млекото да зоврие, тргтнете го од оган, додајте ја смесата за пире и мешајте ја со лажица.  Зачинете го пирето со путер, сол и бибер.
  3. Сипете го виното во тавата со сосот од пржењето, зголемете ја температурата и оставете го да испари.
  4. Намалете го огност, додајте 20г путер и малку шафран, па оставете го да се пржи.
  5. Додајте ги шницлите и пропржете ги кратко време. Сервирајте го месото со својот сос и со пирето од компири.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: