Рецепти
Телешки шницли со шафран
Брз и богат ручек за целото семејство
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешки шницли(600 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Бело вино(1/2 Чаша)
Пире во прав(75 Грама)
Млеко(4 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Истолчете ги шницлите, засечете ги на неколку места по рабовите за да не се свиткаат за време на пржењето, па набрашнете ги и пржете ги на 40г путер се додека не заруменат од двете страни. Посолете ги, попиперете ги и извадете ги од тавата.
- Ставете го млекото да зоврие, тргтнете го од оган, додајте ја смесата за пире и мешајте ја со лажица. Зачинете го пирето со путер, сол и бибер.
- Сипете го виното во тавата со сосот од пржењето, зголемете ја температурата и оставете го да испари.
- Намалете го огност, додајте 20г путер и малку шафран, па оставете го да се пржи.
- Додајте ги шницлите и пропржете ги кратко време. Сервирајте го месото со својот сос и со пирето од компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во