Рецепти
Тестенини со праз и сос од пиперки
Рецепт за вкусни зеленчукови тестенини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тестенини(350 Грама)
Праз(3 )
Бело вино(2 Супени лажици)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Ловоров лист(1 )
Црвена бабура(1 )
Павлака(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пиперката измијте ја, исчистете ја и исечете ја на ленти.
- Празот исчистете го и исечете го на парчиња, па сварете го во посолена вода околу 1 минута, исцедете го и ставете го во тенџере заедно со виното и 1,5 дл вода.
- Тенџерето ставете го на оган, додајте го ловоровиот лист, солта, биберот, 4 лажици масло, па покријте и гответе на умерен оган околу 20 минути.
- Во меѓувреме преостанатото масло ставете го во тава и кратко пропржете ја пиперката. Посолете и наросете црн пипер по желба и гответе на тивок оган 7-8 минути.
- Тргнете од оган и изблендирајте ја смесата со пиперката, додајте ја павлаката и повторно зовријте ја смесата на оган и кратко гответе.
- Тестенините сварете ги според упатството, исцедете ги и измешајте ги со празот и со сосот од павлака и пиперки, па послужете ги веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во