Рецепти
Тиква печена во рерна на необичен начин
Рецепт кој може да го комбинирате со свежа салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 )
Анасон(1 Кафена лажица)
Црвен кромид(2 Главици)
Црвена пиперка(1 )
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Компир(400 Грама)
Маслиново масло(1 Чаша)
Хималајска сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Тиквата исчистете ја и исечкајте на помали парчиња, при што дебелината на парчињата да не биде поголема од 2-3 сантиметри.
- Кромидот исечкајте го на кругови, а анасонот на помали парчиња.
- Пиперката исечкајте ја по желба, но внимавајте парчињата да бидат приближно исти.
- Лукот не го чистите од лушпата само благо притиснете го на работната површина колку малку да се одвои.
- Компирот излупете го и исечете го на слични парчиња како и тиквата.
- Сите состојки измешајте ги во еден сад и зачинете со масло, сол и бибер.
- Истурете ги сите намирници во тава и печете на 200°C од 45 минути до еден час додека компирот не биде целосно печен.
- За време на печењето промешајте неколку пати.
- Пред сервирањето, извадете ја лушпата од лукот и промешајте го низ тавата со состојките колку да добијат мирис.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во