Рецепти
Торта од јаболка со цимет
Брза и лесна торта од свежи јаболки и цимет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Несолен путер(200 Грама)
Ванилин шеќер(1 Супена лажица)
Шеќер(3/4 Чаша)
Јајце(3 )
Јаболко(2 )
Бадеми(1/4 Чаша)
Цимет(1/4 Кафена лажица)
Брашно(2 Чаши)
Млеко(1/3 Чаша)
Шеќер во прав(1 Чаша)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C. Намастете кружна длабока тава со растопен путер или со масло.
- Ставете 185 грама путер, ванилиниот шеќер, шеќерот и јајцата во миксер. Матете ги една минута или додека да добиете кремаста смеса.
- Јаболките излупете ги и исечкајте ги, па додајте ги на смесата заедно со бадемите и циметот. Продолжете да матите во миксерот уште 15 секунди.
- Потоа додајте ги брашното и млекото, па продолжете со матењето уште 20 секунди, или сè додека не се иситнат јаболките и бадемите, а смесата да стане хомогена.
- Префрлете ја смесата во подготвената тава и израмнете ја површината. Печете ја тортата 40 минути, а потоа оставете ја 5 минути да отстои пред да ја извадите од тавата.
- Во меѓувреме подгответе глазура: во сад ставете го шеќерот во прав, лажичка ситно изрендана кора од лимон, 10 грама несолен путер и 1-2 лажици свежо исцеден сок од лимон. Додајте вода онолку колку што е потребно за да се добие цврста смеса.
- Садот со состојките за глазурата ставете го врз поголем сад со зовриена вода и мешајте ја смесата додека да стане хомогена. Премачкајте ја тортата со подготвената глазура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во