Рецепти
Торта со белки
Бела торта која изгледа многу раскошно и е погодна за прослави, родендени и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(10 )
Шеќер во прав(14 Супени лажици)
Шеќер(20 Супени лажици)
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
Пудинг од ванила(4 Пакувања)
Млеко(1 Литар)
Маргарин(100 Грама)
Путер(200 Грама)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад се ставаат 10 белки, 14 лажици шеќер во прав и 2 лажици вински оцет. Сето убаво се мати со миксер и се пече во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
- Во меѓувреме се двои 200 мл од млекото и во него се разматуваат пудинзите со 14 лажици шеќер.
- Остатокот од млекото се става во тенџере да се свари и кога ќе зоврие, се претураат пудинзите и се меша додека да се згусне.
- Во посебен сад се матат жолчките со 5-6 лажици шеќер и се ставаат во сад на пареа да се варат.
- Посебно се мати 100 г маргарин заедно со 200 г путер и малку шеќер во прав.
- На крај се соединуваат филовите (пудингот, жолчките и матениот путер).
- Посебно се матат 2 шлаг пени и слатка павлака (хопла).
- Печената кора се дели во ширина на 2 дела. Се премачкува со фил. Врз филот се ставаат кајсии од компот.
- Врз кајсиите се става повторно фил, а потоа и втората кора од печеното тесто и целата торта се премачкува со филот.
- Со шлагот се декорира тортата и со готварски шприц краевите се обликуваат по желба.
- На обликуваната торта се ставаат две половинки кајсии од компот, а околу нив се прави декорација со шлаг.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во