Рецепти
Торта со белки Ана Ѓорова

Бела торта која изгледа многу раскошно и е погодна за прослави, родендени и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(10 )

Шеќер во прав(14 Супени лажици)

Шеќер(20 Супени лажици)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

Пудинг од ванила(4 Пакувања)

Млеко(1 Литар)

Маргарин(100 Грама)

Путер(200 Грама)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

Хопла

Компот од кајсии

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во сад се ставаат 10 белки, 14 лажици шеќер во прав и 2 лажици вински оцет. Сето убаво се мати со миксер и се пече во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
  2. Во меѓувреме се двои 200 мл од млекото и во него се разматуваат пудинзите со 14 лажици шеќер.
  3. Остатокот од млекото се става во тенџере да се свари и кога ќе зоврие, се претураат пудинзите и се меша додека да се згусне.
  4. Во посебен сад се матат жолчките со 5-6 лажици шеќер и се ставаат во сад на пареа да се варат.
  5. Посебно се мати 100 г маргарин заедно со 200 г путер и малку шеќер во прав.
  6. На крај се соединуваат филовите (пудингот, жолчките и матениот путер).
  7. Посебно се матат 2 шлаг пени и слатка павлака (хопла).
  8. Печената кора се дели во ширина на 2 дела. Се премачкува со фил. Врз филот се ставаат кајсии од компот.
  9. Врз кајсиите се става повторно фил, а потоа и втората кора од печеното тесто и целата торта се премачкува со филот.
  10. Со шлагот се декорира тортата и со готварски шприц краевите се обликуваат по желба.
  11. На обликуваната торта се ставаат две половинки кајсии од компот, а околу нив се прави декорација со шлаг.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: