Рецепти
Торта со дуњи Ана Ѓорова

Едноставна и лесна торта од рендани дуњи која е одличен десерт за со шолја топло кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Дуња(1 )

Шеќер(1 Чаша)

Гриз(1 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Јајце(2 )

Масло(1/2 Чаша)

Лебни трошки(1/2 Чаша)

Цимет(малку )

Млеко(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад мешаме две чаши брашно со прашак за печиво, потоа додаваме половина чаша масло, една чаша гриз, чаша млеко, јајца, пола чаша шеќер и пола чаша лебни трошки.
  2. Мешаме или матиме со миксер за да добиеме хомогена смеса.
  3. Смесата ја делиме на половина, па едната половина ја истураме во мал, четвртест плех, претходно подмачкан.
  4. Дуњата ја лупиме, ја рендаме и ја мешаме со половина чаша шеќер и со малку цимет. Потоа ја распоредуваме врз првата половина од тестото.
  5. Ја истураме и втората половина од смесата и печеме на 200 степени додека смесата се испече и зарумени.
  6. Испечената торта ја вадиме од рерна, додека е топла ја наросуваме со шеќер во прав со помош на цедалка за да се распореди секаде.
  7. Сечеме на парчиња и декорираме со парченца дуња.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: