Рецепти
Торта со дуњи
Едноставна и лесна торта од рендани дуњи која е одличен десерт за со шолја топло кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Дуња(1 )
Шеќер(1 Чаша)
Гриз(1 Чаша)
Брашно(2 Чаши)
Јајце(2 )
Масло(1/2 Чаша)
Лебни трошки(1/2 Чаша)
Цимет(малку )
Млеко(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад мешаме две чаши брашно со прашак за печиво, потоа додаваме половина чаша масло, една чаша гриз, чаша млеко, јајца, пола чаша шеќер и пола чаша лебни трошки.
- Мешаме или матиме со миксер за да добиеме хомогена смеса.
- Смесата ја делиме на половина, па едната половина ја истураме во мал, четвртест плех, претходно подмачкан.
- Дуњата ја лупиме, ја рендаме и ја мешаме со половина чаша шеќер и со малку цимет. Потоа ја распоредуваме врз првата половина од тестото.
- Ја истураме и втората половина од смесата и печеме на 200 степени додека смесата се испече и зарумени.
- Испечената торта ја вадиме од рерна, додека е топла ја наросуваме со шеќер во прав со помош на цедалка за да се распореди секаде.
- Сечеме на парчиња и декорираме со парченца дуња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во