Рецепти
Торта со киви
Брза и декоративна торта со впечатлива зелена боја и одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овесно брашно(150 Грама)
Брашно(100 Грама)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Шеќер(120 грама + 2 лажици )
Сол(1 Прстофат)
Јајце(2 )
Млеко(8 Супени лажици)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Киви(7 )
Желатин(1 Пакување)
Сок од јаболко(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Брашното и печивото измешајте ги и додајте 120 грама шеќер. Помешајте добро и додајте ги јајцата, млекото, маслото и солта.
- Од смесата замесете тесто и потоа префрлете го во калап за торти кој претходно е намастен со путер, па ставете ја тортата да се пече во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути.
- Откако ќе ја извадите тортата оставете ја да се олади.
- Кивите излупете ги и исечете ги на кругови, па наредете ги врз оладената торта.
- Желатинот измешајте го со 2 лажици шеќер и со сокот од јаболко. Смесата прелијте ја врз тортата за да добие сјаен изглед. Оставете ја во фрижидер 1 час пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во