Рецепти
Цимет ролнички со бадеми
Вкусни ролнички со цимет и шеќер кои се одлчина ужинка за со попладневното кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(420 Грама)
Млеко(млако 250 Милилитри)
Квасец во прав(1 Пакување)
Шеќер(70 Грама)
Путер(75 Грама)
Јајце(1 )
Млеко(1 Супена лажица)
Бадеми(исечкани 50 Грама)
Цимет(за филот 2 Кафени лажици)
Шеќер(за филот 50 Грама)
Путер(за филот 60 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Брашното, 70 г шеќер, квасецот, млекото и 75 г омекнатиот путер ги мешаме, потоа замесуваме тесто и чекаме да нарасне.
- Фил: преостанатиот путер и шеќер се зовриваат заедно со циметот и се тргаат на страна.
- Стасаното тесто го делиме на 2 дела. Од првиот дел, со сукало развлекуваме правоаголна кора и ја премачкуваме со половина од филот, потоа од долгата страна ја виткаме кората во ролат.
- Ролатот го сечеме на 6 парчиња, ги редиме во тава обложена со мрсна хартија. Постапката се повторува на истиот начин и со втората половина од тестото.
- Јајцето го матиме заедно со 1 лажица млеко и ги премачкуваме ролничките. На секоја ролничка нанесуваме исечкани бадеми.
- Се печат околу 30 минути, на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во