Рецепти
Црн чоколаден колач Ана Ѓорова

Едноставен чоколаден колач како десерт за со кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Какао(50 грама (за филот) )

Црно чоколадо(100 грама (за филот) )

Маргарин(250 грама (за филот) )

Млеко(250 милилитри (за филот) )

Шеќер(500 грама (за филот) )

Јајце(4 )

Прашок за печиво(1 )

Шеќер(4 лажици (за пандишпан) )

Брашно(4 лажици (за пандишпан) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

Фил:

  1. Маргаринот, шеќерот и млекото се ставаат да зовријат и потоа се додаваат какаото и ситно исечкано чоколадо.
  2. Сето тоа се вари на тивок оган од 10-15 минути додека ја добие потребната густина.
  3. Се остава да се олади.

Пандишпан:

  1. Додека филот се лади, се приготвува пандишпанот. Се матат 4 јајца со 4 лажици брашно, 4 лажици шеќер и 1 прашак за печиво.
  2. Во изматениот пандишпан се додава половина од филот, се меша со лажица и се става да се пече во плех бр. 36.
  3. Кога пандишпанот ќе се испече, се трга настрана и се премачкува со преостанатиот фил.
  4. Колачот се сече и служи по 3-4 часа.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: